Partijspelen

Wij gaan ons bezighouden met de individuele kwaliteiten van de jeugdspeler. Daarnaast mag duidelijk zijn dat voetbal een teamsport is. Dat betekent dat je niet in je eentje kan voetballen, zeker niet een wedstrijd spelen. Ook daarin wordt veel aandacht besteed in de verschillende cursussen, welke worden aangeboden.

Het hebben van veel balcontacten is uitermate belangrijk voor de ontwikkeling van het balgevoel. Dit balgevoel is nodig om in de wedstrijden enig structuur in het spel te krijgen. Er wordt dan ook gekozen voor kleine partijspelen. De praktijk leert ons dat dan alle spelers (gedwongen) zijn om mee te doen. Het valt op wanneer een jeugdspeler zich even afzijdig houdt. Er moeten keuzes worden gemaakt en dat is weer zeer belangrijk voor de spelontwikkeling. Er worden (kleine) partijspelen gespeeld met twee of vier kleine doeltjes of het gebruiken van pupillendoeltjes. Daarnaast kan het ook zo zijn dat er kan worden gescoord door over een lijn te dribbelen (lijnvoetbal) of het omschieten van een pion of enkele pionnen (kegelvoetbal). Kortom: Ook hier weer veel variatie, maar wel een bewuste doelstelling

Bij het spelen van een voetbalwedstrijd gaat het om winnen. Dat willen wij ook. Voor de speler betekent dit één doelpunt meer maken dan de tegenstander. Voor ons heeft winnen dan even een andere betekenis. Wij gaan winnen, wanneer wij zien dat de jeugdspeler een betere (completere) voetballer is geworden.

Natuurlijk is dit niet voldoende om de echte top te bereiken. Hiervoor heb je meer nodig. Wat te denken aan mentaliteit, het juiste karakter, de conditie en ook de factor geluk is nodig.